Asbest saneren / dakrenovatie

Asbestdak, wat nu?!

Arvalis heeft een bijzondere dienst in huis waarbij op een slimme wijze gebruik wordt gemaakt van alle kennis en know-how die ze al geruime tijd op verschillende deelgebieden in huis heeft. Middels deze dienst kan er snel een afweging gemaakt worden voor asbesthoudende daken op bedrijfs- of woonlocaties en totaalbegeleiding geboden worden op het gebied van asbestsanering met bijbehorende dakrenovatie of sloop. Denk daarbij aan advisering van materiaalkeuzes met bijbehorende globale kostenindicatie, het opstellen van een technische omschrijving en het opvragen en vergelijken van offertes, het verzorgen van de benodigde sloopmeldingen, subsidiemogelijkheden, duurzame energie, bouwbegeleiding en de coördinatie van het gehele project.

De eerste vraag die tijdens zo’n begeleidingstraject naar voren komt is of de bebouwing die voorzien is van asbesthoudende daken, er in 2024 überhaupt nog wel staat en doelmatig is? In veel gevallen is het namelijk bedrijfsmatig wenselijk om tegen die tijd andere bedrijfsbebouwing te hebben met een andere grootte/hoogte en/of indeling. Het gebouw met asbesthoudende materialen staat er, aangezien het verbod op asbest in 1993 is ingegaan, in 2024 immers minimaal al 30 jaar en wellicht veel langer.

Wanneer het duidelijk is dat er gesaneerd gaat worden, is de volgende stap goed te bekijken van welke subsidiemogelijkheden gebruik gemaakt kan worden. De landelijke subsidieregeling kent een subsidiebijdrage van €4,50 per vierkante meter asbestdak (zolang er budget is).

Ondernemers die besluiten gelijktijdig met de asbestsanering de isolatiewaarde van hun bedrijfsgebouw te verbeteren met een R-waarde van minimaal 2, hebben eveneens de mogelijkheid om van de Energie-investeringsaftrek gebruik te maken. Zij kunnen in aanmerking komen voor 55,5 % aanvullende fiscale aftrek over de investering in de isolatie.

Los van bovengenoemde subsidiemaatregelen is het ook goed om in de afwegingen mee te nemen dat bij een eventuele brand of andere calamiteit, een bedrijf waar asbest aanwezig is, enkele weken niet toegankelijk kan zijn. Zeker voor bedrijven met directe afnemers is dit een belangrijke factor. Het afbreukrisico van uw klanten en de gevolgschade die zij leiden is vaak niet te verzekeren. Ook ziekte van medewerkers in relatie tot asbest worden in toenemende mate uitgesloten bij verzekeringen.

U ziet het, om een goede afweging te maken voor asbestsanering, dient u een heleboel factoren mee te nemen. Wilt u hierover eens met een specialist van Arvalis van gedachten wisselen, neem dan contact op met Pieter Stox via 06-51588910 of pstox@spam-protectarvalis.nl of Kamiel Bartels via 06-51950094 of kbartels@spam-protectarvalis.nl. Benieuwd hoe zo'n traject er in de praktijk aan toe gaat? Bekijk de ervaringen van tuinbouwondernemer Ben Geven uit Oirlo of de familie Weijers-Draak uit Wanssum eens. Of lees de FLYER voor meer informatie en contactgegevens van onze specialisten.

Contact opnemen