Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Jens Vullings over Arvalis

Jens Vullings runt samen met zijn ouders een biologisch legkippenbedrijf in Castenray. Arvalis realiseerde voor hen het tekenwerk en de vergunningen. Hoe hebben ze de samenwerking ervaren?

Over Op de Roland VOF

Op de Roland in Castenray runt Jens Vullings samen met zijn ouders een scharrel- en biologisch legkippenbedrijf. Tijdens zijn afstuderen aan de HAS schreef Jens een bedrijfsontwikkelingsplan waarin hij de meerwaarde onderzocht van de verschillende keurmerken voor de pluimveehouderij. Biologisch boeren bood de familie Vullings de meeste perspectieven. Na het afronden van zijn opleiding besloot Jens dan ook al vrij snel ‘biologische eieren voor zijn geld te kiezen.’

“Ik had mijn onderzoek rondom de keurmerken afgerond wat de maatschappelijke acceptatie voor biologisch boeren inzichtelijk maakte. Daarnaast was de prijs voor biologische eieren op dat moment goed en de voorwaarden om biologisch te boeren op onze locatie bleken realiseerbaar. Met goedkeuring van mijn ouders besloot ik dan ook het traject te starten om te komen tot een biologische pluimveestal, gelegen naast de huidige scharrelkippenbedrijf. Mijn ouders runnen het scharrelkipbedrijf en ik neem het biologische bedrijf voor mijn rekening.”

In februari 2019 werd de nieuwe stal opgeleverd. Om het de kippen zo comfortabel mogelijk te maken, zijn kosten nog moeite gespaard. “Om het gedrag van de kippen in de stal positief te beïnvloeden hebben we 30 hanen geplaatst.  We voeren de kippen middels een Bridolay spiraal met Soliq, een unieke mix van vast kernvoer en een vloeibare legmix. Wij zijn het eerste bedrijf in Limburg dat hiermee voert en zelfs het eerste biologische bedrijf in heel Nederland. Door de combinatie van vast en vloeibaar voedsel wordt er minder geknoeid met eten en is de legpersistentie beter omdat het voer een positief effect heeft op de darmgezondheid van de dieren en er minimaal geselecteerd kan worden door de hennen. Daarnaast is onze voetafdruk minimaal omdat het voedsel van reststromen is gemaakt.”

En ook aan een goed klimaat in de stal is veel aandacht geschonken. “We zorgen voor een constante temperatuur en minimale tocht in de stal door een grote ventilatiecapaciteit van warmtewisselaar en nokventilatoren. De warmtewisselaar gebruikt de uitgaande stallucht om inkomende lucht te verwarmen zonder dat daarbij luchtmenging plaatsvindt. Dit zorgt niet alleen voor een aangenaam klimaat, maar ook voor drogere mest en minder onderhoudsvoer.”

Arvalis als BuitenGewoon Partner

De adviesrelatie tussen de familie Vullings en Arvalis gaat vele jaren terug. Arvalis stond vader Ben al jaren bij en toen de contouren van Jens’ plannen zich uittekenden werd Arvalis zonder twijfel ingeschakeld. “Onze ‘huisadviseur’ Jan Rutten heeft veel voor ons bereikt,” vertelt Jens. “Hij heeft de NB- wet en milieuvergunningen voor onze uitbreiding verzorgd evenals een binnenplanse bestemmingswijziging. Daarnaast houdt hij ons gevraagd en ongevraagd op de hoogte van veranderingen in onze omgeving. Naast het netwerk en de kennis, zit daar voor een groot deel de toegevoegde waarde van Arvalis. Het voelt goed om een tweede set ogen te hebben die met je mee kijkt en ontwikkelingen rondom je bedrijf in de gaten houdt.”

Bouwkundig adviseurs Tim Lommen en Pieter Stox namen het ontwerp, het tekenwerk en de omgevingsvergunningen voor de nieuwe stal op zich. Daarnaast zorgden zij ervoor dat alles voldeed aan de brandveiligheidseisen. “Omdat al deze diensten bij Arvalis onder één dak zitten, kan er snel geschakeld worden en volgen de resultaten elkaar snel op.”

Vragen?

Zoeken naar een andere specialist

Vragen over voeding en voedselinnovatie? Bel me! Leandra Schmitz, Projectleider
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten