Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Tim en Mark Steegh over Arvalis

Tim en Mark Steegh runnen een trostomatenkwekerij in Noord-Limburg. Recent realiseerden ze een nieuwe tuinbouwkas. Arvalis regelde de benodigde vergunningen. Hoe beviel de samenwerking?

Over trostomatenkwekerij Steegh, Belfeld

Aan de achterzijde van de huidige tuinbouwkas realiseerde de opa van Tim en Mark Steegh vele jaren geleden een glastuinbouwbedrijf met wat vollegrondsgroenteteelt erbij, zoals gebruikelijk was in die tijd. Inmiddels hebben de broers het bedrijf uitgebreid tot 7,6 hectare glasopstanden waar trostomaten geteeld worden voor voornamelijk de Duitse markt. De vader van Mark en Tim, Frank Steegh zette het bedrijf van zijn vader samen met een broer voort. In 2011 traden Tim en Mark officieel toe tot het bedrijf.

Alhoewel Mark en Tim nog jong zijn – Tim is eind twintig, Mark is begin dertig – realiseerden ze onlangs een nieuwe tuinbouwkas van 2,6 hectare samen met hun compagnon Erik Gubbels. “We wisten van jongs af aan al dat we tuinder wilden worden. Naarmate we ouder werden, werden ook onze plannen steeds serieuzer en werkten we naar een deelname in het bedrijf toe.”

In het hoogseizoen worden de tomaten geteeld met behulp van zo’n zestig scholieren en enkele vaste en tijdelijke medewerkers. “Op zaterdag tussen de jongeren in de kas werken is echt het mooiste dat er is,” vertellen de broers. “Hard werken, maar ook gezellig kletsen, soms onder het genot van een broodje frikandel.” Aan aanbod van nieuwe medewerkers hebben de broers dan ook geen tekort.

In de coronatijd werd de laatste hand aan de oplevering van de nieuwe kas gelegd, ook weer met hulp van een aantal scholieren. “De coronatijd was een slechte periode voor de prijzen, maar omdat veel scholieren thuis zaten en wilden komen werken, hadden we veel meer handjes beschikbaar in de teelt en om de kas op te leveren. Hier hebben we dankbaar gebruik van gemaakt om het gemis aan internationale werknemers op te kunnen vangen. 5 juni hebben we de nieuwe planten gepoot, het weekend ervoor was de kas klaar.”

Schaalvergroting is geen doel op zich voor de broers. “Echter als de grond van je buurman beschikbaar komt, is dat een kans die je als ondernemer moet grijpen. Door de realisatie van de nieuwe tuinbouwkas, beschikken we nu over voldoende bedrijfsomvang richting de toekomst.”

Arvalis als BuitenGewoon Partner

Arvalis heeft de familie Steegh bijgestaan in het doorlopen van de benodigde bestemmingsplanprocedure voor de realisatie van de nieuwe glasopstanden. Denk daarbij aan het begeleiden in de uitvoering van de verschillende benodigde onderzoeken, opstellen van tal van onderbouwingen op deelaspecten en het samenstellen van de bestemmingsplanstukken en het voeren van de dialoog met diverse van belang zijnde partijen. Daarnaast is het benodigde bouwkundig tekenwerk gedaan voor het aanvragen van de benodigde vergunningen voor de nieuwe glasopstanden, nieuwe verticale bufferinstallatie, watersilo’s en uitbreiding van de verwerkingsruimte.

“Arvalis kwam al jaren bij ons over de vloer,” vertelt Mark Steegh. “En als waterportefeuillehouder in het regiobestuur Noord van de LLTB is de link met dochterbedrijf Arvalis ook snel gelegd.”

Kamiel Bartels is volgens de broers ‘de man in deze regio als het gaat om tuinbouw’. “Hij kent het gebied en de sector, werkt snel en efficiënt, is niet bang om je een spiegel voor te houden en weet hoe de hazen lopen bij de gemeente.” Naast dat Arvalis de broers veel werk uit handen heeft genomen, hebben ze vooral in de doorlooptijd van de vergunningenprocedure hun toegevoegde waarde bewezen.

Kamiel: “In dit soort procedures is het belangrijk om de juiste dingen op het juiste moment in te dienen om het proces zo snel mogelijk te kunnen doorlopen. Die kennis, ervaring en ook dat netwerk bouw je in de loop der jaren op en dat nemen wij mee naar de keukentafel. Uiteindelijk moet de ondernemer doen waar hij goed in is, en dat is ondernemen. En wij moeten doen waar wij goed in zijn, en dat is zorgen dat die ondernemer kan blijven ondernemen.”

 

Vragen?

Zoeken naar een andere specialist

Vragen over verduurzaming van de landbouw? Bel me! Marc Niessen, Projectleider
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten