Overdrachtsbelasting: puzzelen loont de moeite

Door slim om te gaan met overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning in het buitengebied is flink belasting te besparen. Hoe u dat doet? Lees snel verder!

Bij de aankoop van onroerend goed, bijvoorbeeld een woning, bedrijfspand of grond, bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. Normaal betaalt u 6 procent overdrachtsbelasting, maar voor een woning betaalt u slechts 2 procent. En voor landbouwgrond geldt onder voorwaarden een vrijstelling.

Stel, u koopt een woning in het buitengebied met enkele bijgebouwen op in totaal één hectare ondergrond, tuin en overige grond. Omdat u voor de woning 2 procent overdrachtsbelasting betaalt (en geen 6 procent), is het van belang om zoveel mogelijk toe te rekenen aan de woning. Maar wat behoort tot de woning?

Tot een woning behoren ook zaken die zich bevinden op de grond waarop de woning staat. Zoals een serre, aan- en uitbouw, een garage en/of schuur. Deze zaken worden aanhorigheden genoemd. Met het begrip aanhorigheden wordt aangesloten bij de uitgangspunten die gelden voor de eigenwoningregeling in de inkomstenbelasting.

Een varkensstal behoort daarentegen niet tot de woning. Maar als deze is omgebouwd tot berging of hobbyruimte, dan wellicht weer wel. Staat er nog een functionele koeienstal op uw erg, dan ontkomt u niet aan een tarief van 6 procent, maar wel alleen voor dit gedeelte van het gekochte en de waarde daarvan. Een weide behoort niet tot de woning, maar een weide voor wat geiten en kippen misschien wel. De omvang speelt hierbij een rol. Een tuin behoort bijvoorbeeld wel tot de woning. Maar wat als deze tuin zo groot is als een voetbalveld? Zelfs als u op een later tijdstip extra grond aankoopt om te gebruiken als tuin is het 2 procent tarief van toepassing. Dat is niet altijd zo geweest.

Behoort tot de aankoop ook landbouwgrond, dan komt u mogelijk in aanmerking voor vrijstelling van de gehele overdrachtsbelasting. Oftewel, u betaalt 0 procent. Voorwaarde is dat deze grond gedurende tien jaar vanaf aankoop door een praktiserend agrariër wordt gebruikt. Een prima oplossing als u deze grond toch niet zelf wilt gebruiken. Als u de periode van tien jaar niet in acht houdt, vervalt de vrijstelling en betaalt u alsnog 6 procent over de koopsom.

Bij de aankoop van een woning met meer dan alleen een tuintje behoort een goede omschrijving van het gekochte en een goede opsplitsing van de koopsom. Zoekt u hulp op het gebied van de overdrachtsbelasting? Neem dan contact op met de makelaars van Arvalis. Zij voorzien u graag van deskundig advies.

Meer nieuws

Nieuwsbrief Arvalis, oktober 2019

(18 oktober 2019)

KLIK HIER voor de nieuwsbrief van Arvalis, oktober 2019.

Actualiteiten rondom stikstofproblematiek

(17 oktober 2019)

Het onderwerp stikstof is heden ten dage niet weg te denken uit de media, als gespreksonderwerp aan tafel en tijdens bijeenkomsten. Dit is niet zonder...

Vanaf 2020: nieuwe klasseindeling fosfaatdifferentiatie

(17 oktober 2019)

Volgens de ontwerpwijziging wordt met ingang van 1 januari 2020 een nieuwe klasse-indeling doorgevoerd op de fosfaatgebruiksnormen.

Onderstaande...

Provincie Limburg doet concessies aan boeren en tuinders

(17 oktober 2019)

Verschillende medewerkers van Arvalis waren afgelopen dinsdag aanwezig bij het gouvernement in Maastricht. Bijna vijfhonderd Limburgse boeren en...

Aanpassing excretieforfaits

(17 oktober 2019)

Minister Schouten heeft deze zomer een internetconsultatie gehouden over de actualisering van de excretieforfaits. Beoogd was om de excretieforfaits...