Ontzorgen bij asbestsanering en onafhankelijk advies

Familie Weijers-Draak

Piet en Nel wilden vooral ontzorgd worden in het traject van de asbestsanering. “Je kunt zo’n traject natuurlijk ook zonder hulp van een adviseur doorlopen. Dan bespaar je misschien wat geld, maar het kan je ook veel geld kosten,” vertelt Piet Weijers. “Het gaat om veel geld en daarom wilden wij er zeker van zijn dat het goed gebeurde en dat we achteraf niet voor verrassingen kwamen te staan. Arvalis kenden we via makelaar Noud Albers die in het verleden grondzaken voor ons geregeld heeft, dus we twijfelden er niet aan om Arvalis om hulp te vragen.”

Pieter Stox, bouwkundig adviseur bij Arvalis, heeft het asbestsaneringstraject bij de familie Weijers begeleid. Pieter: “In maart kreeg ik een telefoontje van Piet Weijers met het verzoek om hen te ondersteunen bij de asbestsanering. In dit specifieke traject hebben we alles begeleid en geregeld tot en met de aanbesteding. Denk bijvoorbeeld aan  het adviseren van materiaalkeuzes en het maken van een bijbehorende globale kostenindicatie voor de gehele gevel en dakrenovatie, het doen van de benodigde sloopmelding, bedrijf inschakelen voor de asbestinventarisatie, de technische omschrijving opstellen en het opvragen van offertes bij verschillende aannemers en asbestsaneringsbedrijven. Op basis van dit voorwerk kon de familie Weijers een weloverwogen keuze maken. Na de keuze hebben we ervoor gezorgd dat de afspraken goed omschreven en vastgelegd waren in de opdracht. Uiteindelijk zijn de asbesthoudende gevels en daken van alle gebouwen en de woning gesaneerd. Toen het hele saneringstraject achter de rug was, heeft een energiespecialist bij Arvalis de subsidie ‘verwijderen asbestdaken’ aanvraag in orde gemaakt en ingediend bij RVO.”

Wanneer we Piet en Nel vragen naar wat de samenwerking met Arvalis hen opgeleverd heeft, geven ze aan dat Arvalis met name met haar advisering en haar netwerk het verschil heeft gemaakt. “Arvalis is bekend met de wereld van asbestsanering en weet bij welke partijen ze moet zijn. Arvalis is een onafhankelijke club en kan dus ook een onafhankelijk advies geven welk bedrijf het beste bij ons past. Bovendien hebben ze ons gewezen waarop wij moeten letten en waaraan wij moeten denken. Dit vertaalt zich in een vlot doorlopen proces met een goed eindresultaat zonder verrassingen. Wij kunnen het iedereen aanraden.”Over Familie Weijers-Draak

Piet Weijers is geboren en getogen in het buitengebied van Geijsteren op een pachtboerderij van het landgoed Geijsteren. Deze boerderij was volgens het pachtboekje van 1905 al bij de familie in gebruik.

Piet: “Mijn vader bouwde in 1963 een nieuw gemengd bedrijf in Wanssum. Na mijn schooltijd ben ik thuis blijven werken. Zo ging dat in die tijd. Toen mijn ouders op leeftijd waren, zijn ze verhuisd naar het dorp en hebben mijn vrouw Nel en ik onze intrek genomen in de ouderlijke woning. Al snel verlegde ik de focus binnen het bedrijf naar de melkveetak en dat hebben we tot 2002 gedaan.”

In 2002 gaf de jongste zoon van Piet en Nel aan dat hij interesse had in overname van het bedrijf. Piet: “We hebben toen goed gekeken of het rendabel voor hem was om het bedrijf over te nemen. We kwamen  tot de conclusie dat dit niet het geval was. De stallen waren aan vervanging toe en we zitten met ons bedrijf tegen de ecologische hoofdstructuur aan. Dit maakt uitbreiden vrijwel onmogelijk. We besloten onze bedrijfsactiviteiten daarom stop te zetten en de stallen en schuren te verhuren.”

Piet en Nel zijn de jongste niet meer, dat realiseren ze zich zelf ook maar al te goed. Ondanks dat het een flinke investering was, hebben ze daarom toch besloten om alle asbestdaken en gevels te saneren. “Het liefst willen we hier nooit meer weg,” vertelt Nel. “Maar hoe ouder we worden, hoe lastiger het wordt om alles goed te onderhouden. Daarom hebben we besloten om alles alvast verkoop-klaar te maken. De sanering van de asbestdaken en gevels was de eerste stap. In maart hebben we de eerste gesprekken met Arvalis gevoerd en in oktober zijn alle asbesthoudende daken en gevels gesaneerd. Nu kunnen we langzaam na gaan denken over de volgende stap.”