“Van lang en stroperig naar kort en efficiënt”

Erik en Conny van Haandel

“Zoveel mogelijk kilo’s van de hoogste kwaliteit leveren, dat is mijn topsport,” vertelt Erik van Haandel. Erik en Conny doen er alles aan om de lekkerste aardbeien te telen. Zelf planten opkweken, 70% minder gewasbescherming dan gemiddeld en continue blijven sleutelen aan de plant en bij blijven sturen. In Melderslo kweken ze op 6 hectare aardbeienstellingen, Favori en Furore doordragers. Een stevige aardbei met een aroma dat lang blijft hangen en ook lekker smaakt als hij niet al te rijp is. Erik: “Vroeger leverden doordragers te weinig kilo’s op of waren niet lekker genoeg om mee door te gaan. Inmiddels hebben we deze rassen zover dat er voldoende kilo’s aan komen. Het heeft heel wat tijd en energie gekost, maar nu hebben we een plant die weinig onderhoud vergt, de hele zomer voldoende kilo’s levert en ook nog fantastisch van smaak is. Inmiddels is de vraag naar deze rassen fors toegenomen.”

De locatie die Erik en Conny in 2015 in Melderslo kochten, stond in de verkoop bij Arvalis. “We hielden het aanbod op de site van Arvalis al langer in de gaten,” vertelt Conny. “Toen de locatie aan de Weijweg voorbij kwam, grepen we onze kans.” In het voorjaar van 2015 kochten Erik en Conny de locatie aan. Kamiel Bartels van Arvalis startte toen direct het vergunningentraject op om ervoor te kunnen zorgen dat er in het najaar aangevangen zou kunnen worden met de aanleg van de stellingen. “Door slim te werken en verschillende trajecten parallel aan elkaar te laten lopen, hebben we binnen een half jaar tijd de omgevingsvergunningen kunnen regelen,” vertelt Kamiel. “En dat ondanks het feit dat de ontwikkeling in beginsel niet passend was binnen het bestemmingsplan. Omdat Arvalis specialisten op het gebied van vergunningverlening en bijbehorend tekenwerk in dienst heeft, kan snel geschakeld worden en kunnen projecten die normaal lang en stroperig zijn, sneller doorlopen worden.”

“De regels waar je als ondernemer tegenwoordig aan moet voldoen, zijn zo complex dat je het niet meer zonder hulp van specialisten af kunt,” sluit Erik af. “Gelukkig zijn er partijen als Arvalis die alle belangrijke expertise voor agrarisch ondernemers onder één dak hebben, die je hierbij kunnen ondersteunen.”

De aardbeien van het Zomerkoninkje vinden hun weg naar de consument via de afzetcoöperatie Koninklijke FruitmastersGroep te Geldermalsen en de aardbeienautomaat die gelegen is aan de Gielenhofweg 11 te Egchel.Over Het Zomerkoninkje BV

Aardbeien lopen als een rode draad door het leven van Erik en Conny van Haandel. Erik is tijdens en na de afronding van de opleiding MTS werktuigbouwkundige altijd in de vollegrondsteelt werkzaam geweest. Conny is geboren in een gezin van aardbeientelers en kreeg het dus met de paplepel ingegoten. Niet gek dan ook dat ze elkaar tegen het lijf liepen tijdens het werk. Na enige tijd samengewerkt te hebben, besloten ze in 1993 een bedrijfslocatie in Egchel te kopen om daar samen een aardbeienkwekerij te beginnen. De eerste jaren nog samen in maatschap met de ouders en broer van Conny, maar toen alles eenmaal op gang was, zetten ze in 2000 er met zijn tweeën de schouders onder.

De locatie in Egchel bestond uit een kas en groentewinkel. Gaandeweg de jaren werden beide gemoderniseerd en uitgebouwd. Wat eveneens uitgebouwd werd, was de woonwijk die grensde aan de bedrijfslocatie van Erik en Conny. Omdat er op een gegeven moment nagenoeg geen uitbreidingsmogelijkheden meer waren, besloten Conny en Erik in 2014 op zoek te gaan naar een nieuwe locatie waar ze het aardbeienareaal uit konden breiden. Die locatie werd gevonden in Melderslo waar ze in het najaar van 2015 startten  met de aanleg van nieuwbouw voor aarbeienstellingteelt op 6 hectare grond. Daarnaast bestaat de locatie uit 2 hectare trayvelden. Erik en Conny kozen daarbij bewust voor deze buitenteelt omdat ze geloven in de nieuwe doordragers Favori en Furore. In Egchel worden in het voorjaar en najaar aardbeien in kas geteeld, in Melderslo de hele zomerperiode lekker buiten.

Kwaliteit, smaak en duurzaamheid, dat zijn de peilers waar de bedrijfsvoering van het Zomerkoninkje op draait. Door zelf zoveel mogelijk planten op te kweken, hebben ze de kwaliteit en kilo’s zelf in de hand.


Specialisten