"Altijd een adviseur die bij je past"

Jacques van Melick

Eerst de nodige ervaring opdoen buiten de deuren van het ouderlijk bedrijf en dan vanaf volgend jaar aan het hoofd van een gloednieuwe melkveestal.

Dat is het verhaal van Jacques van Melick, melkveehouder in Neer. Jacques startte zijn carrière als rundveeadviseur bij Arvalis. In september 2015 werd zijn nieuwe melkveestal opgeleverd met plek voor zo’n 145 melkkoeien.

Jacques heeft zich in dit hele traject laten bijstaan door zijn oud-collega’s van Arvalis. “Het is mooi om een dergelijk traject ook eens vanaf de andere kant van de tafel mee te mogen maken. Ik mag denk ik wel zeggen dat Arvalis in Limburg de sterkste partij is op het gebied van rundvee. Er is ontzettend veel kennis in huis. En het feit dat er meerdere specialismen onder één dak samenwerken, maakt dat er toch efficiënter gewerkt kan worden. Als je samen op één kantoor werkt, vindt er nou eenmaal net wat sneller en beter afstemming plaats, dan wanneer dit tussen verschillende bedrijven moet gebeuren. Verder vond ik zelf een goede klik met de adviseur heel belangrijk. En omdat er bij Arvalis zoveel specialisten werken, zit er altijd wel één tussen die bij je past.”Over Melkveebedrijf van Melick

Jacques van Melick startte zijn carrière als rundveeadviseur bij Arvalis. “’s Morgens voor het werk melken en ’s avonds na het werk weer terug de stal in,” dat was de routine van Jacques een aantal jaar lang. “In 2008 trad ik tot de maatschap toe,” vertelt Jacques. “In 2011 heb ik toen, samen met mijn toenmalige collega’s bij Arvalis, de eerste tekeningen op papier gezet voor de nieuwe stal. We hebben toen meteen ammoniak gekocht en de NB wet aangevraagd. Als adviseur zijnde zag ik het belang van een NB wet al vroegtijdig aankomen.”

Jacques besloot niet meteen van ‘klein’ naar ‘groot’ te gaan, maar een tussenstapje te maken. In 2012 werd het bouwblok vergroot voor de nieuwe melkveestal en mestbassin. In 2013 is langs de bestaande melkveestal een nieuwe, lowbudget en vergunningsvrije voergang gebouwd. Hierdoor kon de bestaande voergang met ligboxen vol gezet worden. Jacques: “We wilden zo efficiënt mogelijk - en met behulp van de bestaande bebouwing -  méér melken. Bovendien hebben we er rekening mee gehouden dat het jongvee hier in de toekomst gehuisvest kon worden. Op deze manier konden we de geleidelijke groei met eigen jongvee vasthouden en de overgang naar de nieuwe stal zo klein mogelijk maken.”

In 2014 werden de bouwvergunningen ingediend en in februari 2015 was het dan echt zover; de vergunningen waren binnen. Jacques begon half april met bouwen en in een rap tempo werd de nieuwe stal opgeleverd. In september van dit jaar waren ze klaar. Door de drukke werkzaamheden bij de bouw en de opstart in de nieuwe stal, besloot Jacques in de zomer van dit jaar te stoppen bij Arvalis. Jacques: “Tijdens mijn jaren als adviseur heb ik veel gezien en geleerd van andere bedrijven. Op basis van deze ervaringen heb ik bewust gekozen voor een eenvoudige en degelijke stal, zo scherp mogelijk qua bouwkosten. Zo hebben we geen mestkelder in de stal en lopen de koeien op een rubberen vloer. Dat is goed voor het dierwelzijn en milieu en toch een stuk voordeliger dan de reguliere emissiearme vloeren. De nieuwe stal biedt plek aan zo’n 145 melkkoeien. Op het moment melken we 130 stuks melkvee. De vrije ligboxen willen we met geleidelijke groei van eigen jongvee vol zetten.”


Specialisten