Complete dienstenpakket, expertise, ervaring, sectorkennis en professionaliteit gouden combinatie

Leon Schrijnwerkers

De relatie tussen Leon en Arvalis gaat ver terug. Leon: “Bij de aankoop en verkoop van grond liet ik me vaak bijstaan door de makelaars van Arvalis, omdat zij de regio- en sectorkennis hebben. Toen we in 2008 hoorden dat we moesten verplaatsen met de locatie in Grubbenvorst, voerde Hay Hendrix – makelaar bij Arvalis – dan ook namens ons de onderhandelingen met de Provincie (die uiteindelijk overigens wel 4 jaar in beslag namen).” Op de vraag waarom hij Arvalis om ondersteuning vroeg, antwoord Leon: “Wie kent Arvalis nou niet. Ze zijn de enige met deze expertise en ervaring in onze sector, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Ook in de zoektocht naar een nieuwe locatie werd Leon bijgestaan door de makelaars van Arvalis. “Zij kennen de sector en de regio en weten wat er beschikbaar is. Omdat mijn ervaringen met Arvalis goed waren, heb ik ze vervolgens ook gevraagd om de vergunningen en het tekenwerk van de nieuwe bedrijfslocatie in Horst op zich te nemen toen deze eenmaal gevonden was.”

Al die tijd was Leon ondertussen ook op zoek naar een nieuwe locatie waar hij zich volledig kon toeleggen op de plantenopkweek. “Als je gecertificeerde planten wilt kweken, mag er geen plantage in de buurt liggen in verband met besmettingsgevaar. Ik heb echter drie jaar moeten zoeken voordat ik via een advertentie op de huidige locatie in Overloon terecht kwam. Op deze plek kwam alles bij elkaar: Het is een zichtlocatie langs de A73 aan de afrit en daarmee een logistieke droomlocatie.  Ook bij de aankoop van deze locatie werd ik door de makelaars van Arvalis begeleid en tevens heeft Kamiel Bartels van Arvalis de bestemmingsplanprocedures voor zijn rekening genomen. En omdat hier ook weer alles naar tevredenheid verliep, vroeg ik vervolgens de bouwkundigen van Arvalis om voor deze locatie het vergunningen- en tekenwerk op zich te nemen. Daarnaast heeft Tim Lommen van Arvalis mij bijgestaan tijdens de bouw. Zo kwam hij regelmatig langs om de voortgang te controleren en of alles conform tekening werd opgeleverd. Iemand met bouwkundig inzicht ziet dingen die jezelf als ‘leek’ niet opvallen. Tim zorgde ervoor dat alles netjes opgeleverd werd volgens afspraak.”

Daarnaast geeft Leon aan dat hij het erg fijn vond om met de bouwkundigen van Arvalis de sparren over de indeling van de locatie. “Naast je eigen visie als ondernemer op het ontwerp, heeft Arvalis ook de kennis en ervaring in huis om praktisch mee te denken over de indeling van de locatie en waar mogelijk verbeteringen door te voeren. Dit is wat mij betreft een absolute meerwaarde van Arvalis. Daarnaast is het brede dienstenpakket een belangrijke toegevoegde waarde. Daar op onze nieuwe locatie in Overloon nog de nodige elektriciteits-uitdagingen lagen, werd een energiespecialist van Arvalis ook nog ingevlogen. De samenstelling van het complete dienstenpakket, de expertise, de ervaring, de sectorkennis en de professionele werkhouding van de medewerkers maakt Arvalis tot een gouden combinatie.”Over Schrijnwerkers Plants

Tegenwoordig is Schrijnwerkers één van de grootste en modernste blauwebessenbedrijven van Nederland. Maar het begon allemaal begin jaren zestig in Grubbenvorst. Rob Schrijnwerkers startte hier een fruitbedrijf met appels, gecombineerd met varkenshouderij. Eind jaren zestig werd voor het eerst geëxperimenteerd met het telen van bessen. Dit bleek zo succesvol dat het areaal appels steeds kleiner werd en het areaal blauwe bessen steeds groter. In die tijd startte Rob ook met het vermeerderen en opkweken van planten, voor eigen gebruik en verkoop.

Eind jaren tachtig traden zoons Frans en Leon – die wel toekomst zagen in de blauwe bes - toe tot de maatschap en breiden het bedrijf flink uit. De realisatie van de A73 begin jaren negentig dwars door hun locatie gooide echter roet in de uitbreidingsplannen. Frans ging op zoek naar een nieuwe bedrijfslocatie die gevonden werd in België (17 ha blauwebessenplantage) en Leon bleef de locatie in Grubbenvorst bestieren.

Hier werd in 2005 een locatie in Weeze (Duitsland) aan toegevoegd waar inmiddels een blauwebessenplantage van 75 ha gevestigd is. Helaas bleken op de locatie in Grubbenvorst de toekomstmogelijkheden ook beperkt, daar de gemeente Horst aan de Maas in 2008 besloot om de locatie aan te wijzen als ‘niet-agrarische bestemming’. Leon werd na 4 jaar onderhandelen in Grubbenvorst uitgekocht en tekende in 2013 de koopovereenkomst van een nabij gelegen locatie. In 2016 werd zijn nieuwe bedrijf - wat inmiddels bestaat uit een blauwebessenplantage van 15 ha - opgeleverd. Daarnaast werd in Horst en op een locatie in Weeze (Duitsland) gestart met de opkweek van plantmateriaal.

Hier bleek de echte passie van Leon te liggen. Al gauw ging hij op zoek naar een nieuwe locatie – los van de plantages in Horst en Weeze – om hier gecertificeerde planten te kunnen kweken. Deze locatie werd gevonden in Overloon op een zichtlocatie langs de A73 waar sinds 2017 ook een eigen vermeerderings laboratorium is gevestigd. Hier wordt middels microshoot, nieuwe planten gerealiseerd. Inmiddels wordt vanuit de locatie in Overloon naar ruim 30 landen wereldwijd geëxporteerd. Naast de ‘mainstream’ planten, kweekt Leon in Overloon ook planten onder licentie waaronder de Megas Blue en Titanium. Daarnaast werkt hij samen met The James Hutton Institute uit Schotland in de ontwikkeling naar nieuwe, betere rassen.

Arvalis liet onlangs voor Leon een dronereportage uitvoeren boven zijn locatie. De film is HIER TE BEKIJKEN