Snelheid en inlevingsvermogen

Mike en Dennis Tomassen

Om aan alle normen en certificeringen te voldoen, worden er regelmatig bacteriologische monsters in de slachterij van Tomassen Vlees genomen. Deze monsters worden genomen door ROBA Laboratorium uit Deurne. “Toen wij in 2014 toe waren aan vernieuwing en uitbreiding, kwamen we al snel bij - toen nog  zusterbedrijf van ROBA Lab – ROBA Advies uit,” vertelt Mike Tomassen. 

Bouwkundig tekenaar Patrick Bijsterveld nam het tekenwerk voor de vernieuwing van de was- en kleedruimtes en kantoren op zich, evenals de uitbreiding van de koelcellen. “De locatie aan de Mortelweg bestaat uit 2 onderdelen; de slachterij en de vleesverwerking/verkoop. In de oude situatie waren deze twee onderdelen bouwkundig visueel gescheiden. In de nieuwe situatie hebben we de verbinding tussen deze twee onderdelen visueel versterkt door een loopbrug tussen beide kantoren te realiseren en hier een nieuw logo te plaatsen. Deze loopbrug functioneert tevens als overdekte laad- en losplaats.” 

Het vernieuwde hoofdkantoor heeft een prominente plaats gekregen in het midden van het bedrijf. Patrick: “In de tussenschijf is de entree gerealiseerd die toegang geeft tot de kantoren, ruimte voor de keurmeester, omkleedruimten met douche en toilet, kantine en directiekamer. De trap geeft tevens toegang tot het dak van waaruit de installateur gemakkelijk toegang heeft tot de diverse installaties. De nieuwe koelcellen zijn uitgevoerd met de meest moderne, energiebesparende koeltechnieken.”

Adviseur John Marcellis was verantwoordelijk voor de bouw- en milieuvergunningen. John: “Net als agrarische bedrijven, is ook een slachterij vergunningplichtig. Bij ROBA Advies zijn we gespecialiseerd in het realiseren van vergunningen in het Brabantse buitengebied, dus toen Mike en Dennis bij ons aanklopten voor hulp, konden we snel voor hen aan de slag.” In recordtempo werden de benodigde vergunningen ingediend en ook vergund. 

“Het feit dat ROBA zowel specialisten op het gebied van ontwerp als vergunningen in dienst heeft, zorgt ervoor dat er snel geschakeld kan worden en de vaart in het proces blijft” vertelt Mike Tomassen. “De contacten onderling verliepen prettig en vlot. Het is fijn om met mensen samen te werken die snel schakelen en zich kunnen verplaatsen in de schoenen van de ondernemer. Direct en pro-actief communiceren maakt dat wij de samenwerking met ROBA Advies als zeer prettig hebben ervaren.”Over Tomassen Vlees

In de agrarische sector is het een veelgehoord verhaal: vader begint klein en weet zijn bedrijf – door hard werken en slim ondernemen – uit te bouwen tot een florerende onderneming. Kinderen die zijn ondernemersmentaliteit erven, borduren hierop voort en tillen het bedrijf naar het volgende niveau.

Een herkenbaar verhaal ook voor de familie Tomassen uit Someren. Vader Jan Tomassen begon in de jaren zeventig als kleinschalig boerenbedrijf voor huis-aan-huis slachtingen. Als snel namen de verzoeken om vlees kant en klaar te maken toe en werd er uitgebreid. Eind jaren zeventig werd een slachthuis opgericht in het agrarisch gebied. Kort daarna, begin jaren tachtig, kwam hier een slagerij bij in het dorp. Hiermee beantwoordden Jan en zijn vrouw Mia aan de toenemende vraag van particulieren.

Om te voldoen aan de steeds strengere regelgeving werd in de jaren negentig een nieuw – EG waardig – slachthuis gebouwd op het industrieterrein in Someren. “Mijn vader deed dit met de toezegging dat wij de zaak op termijn over zouden nemen,” vertelt Mike Tomassen, één van de twee huidige eigenaren van Tomassen Vlees. “Wij zijn als het ware in het vak gerold,” vertelt Dennis Tomassen, broer van Mike en de andere eigenaar van Tomassen Vlees. “Na school en in de weekenden hielpen wij altijd mee. Ik vind het een prachtig ambacht.”

Met Mike en Dennis achter het stuur werd vervolgens een vleesgroothandel in Roermond overgenomen die in 2004 verplaatst werd naar Someren waar een uitsnijruimte aan het slachthuis gerealiseerd werd. In 2014 was een vernieuwing van de was- en kleedruimtes  en kantoren aan de beurt en in 2015 werden er nog twee koelcellen bijgebouwd. Het vergunningen- en tekenwerk hiervoor werd door ROBA Advies, dochterbedrijf van Arvalis, uitgevoerd.

De liefde voor het ambacht zijn Mike en Dennis niet verloren. “Wij werken niet voor rendement, maar voor kwaliteit. Om dit te bewerkstelligen werken wij volgens de modernste standaarden zoals HACCP, GRMS en integrale ketenbeheersing. We investering flink in energie- en milieutechnische verbeteringen. Denk aan een compleet vernieuwde energiezuinige koelinstallatie, extra waterzuivering, gasreductie en groene energie.”

En niet alleen procesmatig ligt de nadruk op kwaliteit, maar ook productmatig. “Runderen en varkens worden bij ons niet geforceerd gekoeld. Hierdoor blijft er voor ons minder vlees over, maar krijgt de klant wel een beter product. Daarnaast waarborgen wij het dierwelzijn in het kader van het Beter-Leven certificaat door ervoor te zorgen dat er altijd een medewerker die is opgeleid tot Well-fare-officer, aanwezig is bij het lossen, verdoven en slachten van de dieren. Tenslotte hebben wij vaste contracten met boeren uit de omgeving van Someren die hun dieren op een verantwoorde wijze houden en waardoor het transport van de dieren naar het slachthuis kort is.”

Voor meer informatie over Tomassen vlees, bezoek hun website: www.tomassenvlees.nl


Specialisten