"Binnen 1 week subsidie en vergunningen ingediend"

Peter van Dijk

De relatie tussen Arvalis en Peter gaat vele tientallen jaren terug. Zelfs toen Peter nog met zijn bedrijf in Mierlo zat, was hij al klant bij architectenbureau van Dijck. Peter: “Toen ik op zoek moest naar ondersteuning voor de realisatie van de nieuw stal, heb ik vanwege de goede ervaringen geen moment getwijfeld om contact op te nemen met de mensen van van Dijck. Toen ik hoorde dat van Dijck overgenomen was door Arvalis, maar dat er voornamelijk nog dezelfde mensen zaten, heb ik ook niet getwijfeld om Arvalis in te schakelen. Ik werd in mijn overtuigingen ondersteund door het feit dat Arvalis naast tekenwerk, ook specialisten in dienst had voor het aanvragen van vergunningen en subsidies. Hierdoor kon ik verschillende activiteiten op één plek onderbrengen, waardoor het proces des te sneller doorlopen kon worden.

Volgens Peter heeft Arvalis haar toegevoegde waarde meer dan eens laten zien. Peter: “We hadden een welstandgoedkeuring voor de bouw van de nieuwe stal, maar de contracten met de slachterij kwamen er niet door. De bouw van de nieuwe stal waren we voornemens mede te financiering middels de subsidieregeling IDV. Een week voordat de openstelling van deze regeling afliep, werd bekend dat Jumbo Supermarkten over ging stappen op 1 ster kippenvlees. En toen konden de contracten met de slachterij ineens wel gerealiseerd worden. Binnen 1 week hebben Jan Rutten en Leo Peters van Arvalis toen de vergunningen aangevraagd en de subsidieaanvraag ingediend. Taco Janssen heeft vervolgens het tekenwerk op zich genomen.”

In augustus 2014 werden de subsidie en vergunningen toegekend en in november kon al  aangevangen worden met de bouw. Jan Rutten: “Omdat we altijd aangestuurd hebben op het eenvoudige traject van de reguliere procedure voor de omgevingsvergunning door onder de 40.000 dieren te blijven, hebben we het proces relatief snel kunnen doorlopen. Mede door de goede relatie die Peter heeft met zijn buurt, werden er geen bezwaren ingediend en stond er binnen een jaar van idee tot realisatie een nieuwe stal.”Over Van Dijk vleeskuikens

Peter en Franka van Dijk hebben in Meijel een vleeskuikenbedrijf met plek voor 38.600 vleeskuikens met 1 ster. Peter: “Het houden van 1 ster vleeskuikens houdt in dat je de helft van de gangbare dieren mag houden, de dieren een buitenloop en een ondergrond van stro moeten hebben, en extra graan gevoerd krijgen. Het vlees van de vleeskuikens van Peter en Franka  is te vinden in de supermarkten van Jumbo.

In 1995 maakten Peter en Franka van Dijk de overstap van Mierlo naar Meijel. Peter: “In verband met verstedelijking werd het ons door de gemeente Mierlo onmogelijk gemaakt om met ons bestaande bedrijf nog verder te groeien. Wij waren toen begin 20 en hadden een bedrijf met toekomstperspectief nodig. Dit deed ons besluiten om opnieuw te beginnen op een andere locatie.”

Na een zoektocht kwamen Peter en Franka in Meijel uit. Peter: “We besloten een legkippenbedrijf met 52.000 kippen te kopen en gingen aan de slag. Gaandeweg braken we de oude stal af, bouwden aan de overkant van de weg een nieuwe stal en kochten een woning op steenworp afstand van de nieuwe stal. Ook de tussenliggende gronden werden in de loop van de tijd aangekocht. Toen het batterijverbod zich in 2012 aandiende, besloten we de overstap te maken naar vleeskuikens. We wilden nog wel investeren, maar niet meer in zo’n mate dat we leefden voor de bank.”

Handig als Peter is, besloot hij zoveel mogelijk zelf te doen. Hij sloopte zelf de oude inrichting uit de stal, kocht gebruikte inrichting op en legde zelf de verlichting en isolatie aan. Dit resulteerde in een stal met ruimte voor 21.000 vleeskuikens.

In 2014 besloten Peter en Franka nogmaals uit te breiden met het oog op de naderende bedrijfsopvolging door hun twee kinderen. Ze besloten een nieuwe stal bij te bouwen met ruimte voor zo’n 18.000 vleeskuikens. Ze namen hiervoor Arvalis in de arm voor de vergunningen en het tekenwerk. In november 2014 kon aangevangen worden met de bouw. Het resultaat kon begin maart van dit jaar al bewonderd worden tijdens de open dag.


Specialisten