"Je moet blijven presteren, anders lig je eruit"

Twan Geurts

“Blijven presteren, anders lig je eruit.” Dat is het motto waar Twan zowel in zijn eigen bedrijfsvoering als richting zijn adviseurs naar handelt. “Je kunt niet zomaar een jaar stil blijven zitten, want dat loop je al snel achter de feiten aan. Dit geldt voor ondernemers, maar ook voor adviseurs.” Toen Twan begin jaren 80 met zijn bedrijf begon te groeien ging hij op zoek naar een adviseur die hem op korte termijn bij kon staan. “Van Dijck was het enige bedrijf waar ik niet op een wachtlijst kwam, dus daar ben ik mee in zee gegaan. Van Dijck werd later overgenomen door Arvalis. En inmiddels vele jaren later, zit ik nog steeds bij Arvalis. Zolang ik goed wordt bijgestaan, heb ik geen reden om over te stappen.”

Arvalis heeft Twan door de jaren heen op verschillende gebieden bijgestaan. “Ik heb met hulp Arvalis Makelaardij, verschillende stukken grond gekocht waar allerlei akkerbouwactiviteiten op plaatsvinden. Verder heeft Arvalis het tekenwerk voor al mijn stallen gedaan en heeft Jan Rutten van Arvalis de bijbehorende vergunningen aangevraagd.” Waar Arvalis voor Twan vooral het verschil heeft gemaakt, is het wijzen op nieuwe ontwikkelingen en hier snel en adequaat op reageren. “Er veranderd zoveel op het gebied van wet- en regelgeving, dat je als ondernemer door de bomen het bos niet meer ziet. Een adviseur die wel van de hoed en de rand weet, kan je hier zo goed mogelijk doorheen loodsen. En daar maakt Arvalis het verschil voor mij.”Over Varkensbedrijf Geurts

Ondernemen zit Twan Geurts uit Blitterswijck in het bloed. Begin jaren 80 begon hij met de gestage opmars van zijn bedrijf. “De stallen aan de Bergweg in Meerlo waren mijn eerste project,” vertelt Twan. “Jan Rutten, mijn adviseur bij Arvalis, was hier toen al bij betrokken. Hij zat toen nog op school en hielp in zijn vrije tijd mee met de bouw en inrichting.” In die tijd was het bouwen van een stal nog een stuk makkelijker, vertelt Twan: “Je bouwde eerst de stal en pas als die er stond, werden de vergunningen aangevraagd. In die tijd werd ondernemers nog alle ruimte geboden.”

Toen Twan een nieuwe locatie in Oirlo kocht en in 2009 een nieuwe stal ging bouwen, verliep dit al heel anders. En zeker toen hij in 2012 een nieuwe stal wilde bijbouwen aan de Bergweg. “Uiteindelijk hebben we er 5 jaar over gedaan om alle vergunningen rond te krijgen. Tegenwoordig heb je een hele sterke lobby nodig om dingen voor elkaar te krijgen.”

De nieuwe stal die Twan in 2012 aan de Bergweg realiseerde, bestond uit nieuwe kraamhokken en ligboxen met uitloop (groepshuisvesting). “De kraamhokken hebben vloeren met beweegbare zeugeneilanden. Hierdoor worden er minder biggen doodgelegen.” Verder heeft Twan gekozen voor een luchtinlaat door de voorwand, rechtstreeks bij de neus van de zeug. Er zijn draaibare tussenwanden in de kraamhokken gemonteerd om de zeug op eenvoudige wijze in het kraamhok te kunnen plaatsen. Tijdens het voeren worden de zeugen automatisch opgesloten. “Al deze technische innovaties zorgen ervoor dat het werk anno nu een stuk aangenamer is en minder tijd kost.”

In Meerlo houdt Twan inmiddels 1250 zeugen en in Oirlo 4000 vleesvarkens. Twan produceert voor de Keten Duurzaam Varkensvlees. Dit betekent dat Twan zich in zijn bedrijf richt op dierwelzijn en milieu. Zo blijven de biggen bij Twan langer bij hun moeder en leven de dieren in goed verzorgde stallen met afleidingsmateriaal, een duidelijk dag en nachtritme, goede ventilatie, hoogwaardig veevoer en gezond water. De gezondheid van de dieren is bij Twan inmiddels zo goed, dat het antibioticagebruik bijna gelijk aan 0 is. Verder wordt er slim omgegaan met energie. Twan werkt alleen met Deense varkens met, zoals hij het zelf zegt, een stevige bouw, dikke billen en een laag vetgehalte.