Doen waar je goed in bent

Joris van Helmond

De relatie tussen de familie van Helmond en ROBA Advies gaat vele jaren terug. Joris: “Toen mijn vader nog een pluimveebedrijf had, kwam ROBA al voor advies bij ons over de vloer.” Toen de contouren van de nieuwe plannen zich aftekenden, hoefden vader Gerard en zoon Joris dan ook niet lang na te denken over wie ze in wilden schakelen voor ondersteuning.

Patrick Bijsterveld, bouwkundig adviseur bij ROBA Advies, nam het tekenwerk en de vergunningen van de nieuw locatie op zich. Patrick: “De bestemming moest omgezet worden van pluimvee naar paardenhouderij. Daarbij werd de oorspronkelijke bedrijfswoning omgezet naar burgerwoning. Daarnaast zijn er twee extra ruimte voor ruimte kavels gerealiseerd. Op de nieuw bestemde inrichting voor de paardenhouderij is het hele bouwvergunningstraject doorlopen voor een buitenbak, binnenbak, kantine en logies voor medewerkers en klanten. De nieuwe bedrijfswoning zal in de toekomst worden gerealiseerd”

“Wij zijn erg tevreden over de ondersteuning van ROBA Advies, altijd al geweest,” vertelt Joris. “Ze reageren snel, overleggen goed en denken met je mee. Wij hadden een vrij duidelijk beeld van hoe onze locatie eruit moest komen te zien. Zaken als vorm, ligging en stijl daar hadden we een duidelijke mening over. Ter voorbereiding op de bouw hebben we bij veel andere locaties inspiratie opgedaan. De toegevoegde waarde van ROBA zat hem vooral in de technische aspecten. Hoogteverschillen, dakhellingen, dat soort zaken. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat iedereen moet doen waar hij goed in is. Wij zijn goed in het opfokken van springpaarden. ROBA in tekenwerk en vergunningen. Net zo goed als het af te raden is om een sportpaard te kopen zonder dat je er verstand van hebt, is het af te raden om een nieuwe locatie te realiseren zonder dat je weet wat hier allemaal bij komt kijken. Naast dat ROBA dit beter kan, kunnen ze het ook sneller. Het feit dat ze meerdere disciplines onder één dak hebben waardoor er snel geschakeld kan worden, is de kers op de taart. Zoals wij onze klanten ontzorgen, doet ROBA dat voor haar klanten. En dat is voor professionele ondernemers zoals wijzelf van grote toegevoegde waarde.”Over VHL Stables

Van gemengd bedrijf naar pluimvee en sportpaarden. De locatie van de familie van Helmond aan de Hindert in Asten heeft het allemaal gezien. Sinds 2014 bestiert Joris van Helmond hier samen met zijn vrouw Erika Lickhammer en kinderen Jonathan en Benjamin een sportpaardenbedrijf. Maar Joris’ opa begon hier ooit met een gemengd bedrijf. Joris: “Mijn vader was de jongste van het gezin. Toen mijn opa op relatief jonge leeftijd overleed, moest mijn vader het bedrijf overnemen. Zijn oudere broers en zussen waren toen al het huis uit. Zo ging dat in die tijd.”

Vader Gerard van Helmond besloot zich te focussen op de opfok van moederdieren in de pluimveehouderij. Ondertussen hield hij zich hobbymatig bezig met de opfok van paarden. Joris: “Mijn vader komt uit een echte ‘paardenfamilie’. Doordat een groot deel van mijn familie zich met paardensport bezig hield, ben ik als het ware het wereldje ingerold.”

Joris deed zijn eerste ervaring op bij een springstal in Ysselsteyn. Toenmalig vriendin Erika had in die tijd een eigen stal in Roggel. Toen die verkocht werd en zij op zoek moest naar een nieuwe locatie, besloten Joris en Erika samen de sprong te wagen. “We vonden een geschikte stal in Lierop, echter die was voor Erika alleen te groot. We besloten de stal samen over te nemen en zo zette ik mijn eerste stappen als hippisch ondernemer.”

Ondertussen stopte vader Gerard met zijn pluimveebedrijf aan de Hindert in Asten. “Het was zo’n moment waarop je keuzes moest maken. Of je ging flink investeren in je bedrijf of je ging stoppen. Mijn vader koos voor de tweede optie.” De stallen kwamen leeg te liggen en zo ontstond het idee om de locatie om te zetten naar een sportpaardenbedrijf.

In 2014 werd de nieuwe locatie opgeleverd. Het succes van VHL Stables is vooral te danken aan de slimme combinatie van individuele kwaliteiten van het ondernemersstel Joris en Erika. Joris: “Ik houd me vooral bezig met het opfokken en trainen van de jonge paarden. Mijn focus ligt daarbij op kwaliteit. De veulens gaan voor de opfok bijvoorbeeld naar Friesland. Daar is meer ruimte en is de bodem rijker aan eiwitten. Logistiek gezien misschien niet de meest efficiënte optie, maar voor ons is het zo optimaal mogelijk op laten groeien van de veulens belangrijker. Nadat we ze klaargestoomd hebben voor de internationale springsport neemt Erika het over. Door deelname aan wedstrijden en aanwezigheid op social media is zij ons internationale uithangbord.

De volgroeide springpaarden zijn een aanvulling op de eigen sportstal of worden verkocht, veelal binnen hun bestaande klantenkring. Naast de opfok van eigen paarden, worden ook veelbelovende jonge paarden door Joris gescout en aangekocht en verhuren ze boxen aan klanten. “Voor die klanten bieden we een full service concept. We hebben appartementen waar klanten kunnen overnachten. Daarnaast kunnen we de training, verzorging en het management van het paard voor de klant uit handen nemen indien gewenst. In alle handelingen staat het ontzorgen van onze klanten centraal.

Deze klantgerichte benadering in combinatie met de individuele kwaliteiten van het ondernemerskoppel, leverde hen in 2017 de titel Equestrian Entrepreneur of the Year op: “Door VHL Stables wordt met succes handel gedreven en paarden en ruiters opgeleid voor de topsport. Door het vasthouden aan kwaliteit en het benutten van ieders sterke punten, bedienen Joris en Erika de behoefte van de internationale springsport. Daarmee sluit VHL naadloos aan op de tendens in de springsport.”

Voor meer informatie over VHL Stables ga naar http://www.vhlstables.com/


Specialisten