“Samen met Arvalis realiseerden we de eerste schietbioscoop van Nederland”

Michel Hendrix

“Jan Wijnen, architect bij Arvalis, kende ik al jaren,” vertelt Michel. “Hij is ook fervent jager en in die trant ook vaker in onze winkel te vinden. Toen in 2008 de 100 meter baan gerealiseerd moest worden, hoefde ik er dan ook niet lang over na te denken om Jan te vragen. Samen met Jan zetten we onze wensen op papier en regelden we de benodigde bestemmingen.”

“Belangrijk bij trajecten als deze is geluid en veiligheid,” vertelt Jan Wijnen. “Omdat Michel de gemeente en zijn buren intensief betrok bij zijn plannen, is er geen enkel bezwaar gemaakt en konden we de plannen snel realiseren.”

“In Duitsland is het inmiddels verplicht voor jagers om jaarlijks een certificaat te behalen in het oefenen op bewegende beelden,” vertelt Michel. “Met dit gegeven in ons achterhoofd en ook de verwachting dat Nederland op den duur zal volgen, besloten we in 2014 de oude kunstmest- en kolenopslagloods te verbouwen tot een schietbioscoop. En wel als eerste in Nederland.”

Aan alles werd gedacht. “Buitenmuren van 80 cm dik, kogelvangers van 3 meter diep, gevuld met 16.000 kg speciaal en gecertificeerd granulaat waarin 3 miljoen kogels opgevangen kunnen worden, afzuiging van kruitdampen via grote luchtbehandelingskasten, warmteterugwinning, zonnepanelen, alles hebben we zelf uit moeten zoeken omdat we in Nederland de eerste waren,” vertelt Michel. “Gelukkig konden we bouwen op de jarenlange kennis en ervaring van Jan Wijnen om ons waar mogelijk te ondersteunen.”

Michels grootste wens is om volledig zelfvoorzienend en van niemand afhankelijk te zijn. “Ik kan hier mijn eigen wapens fabriceren, testen en afstellen, zonder een stap te hoeven verzetten. En ditzelfde geldt voor onze klanten.”

Arvalis heeft voor Wapenmakerij Hendrix het tekenwerk en het vergunningentraject verzorgd. “Ook bij dit traject, heeft Michel de gemeente en omwonenden direct betrokken, waardoor weinig weerstand ontstond,” vertelt Jan. “De enige uitdaging in dit traject was dat we in Nederland de eerste waren, en er dus nog veel uitgezocht moest worden op het gebied van geluidsisolatie en veiligheid. Maar uiteindelijk staat er een prachtig gebouw met bioscoopscherm van 7,5 meter breed en 2,6 meter hoog dat 100% veilig en geluidsdicht is, nagenoeg energieneutraal en waar mensen in de ontvangstruimte met blokhutambiance ook nog lekker kunnen borrelen.”

“Het is een kunst om de plannen die jij in je hoofd hebt, goed op papier te laten vertalen door de architect,” sluit Michel af. “Gelukkig zaten Jan en ik, vanwege onze gedeelde achtergrond, vaak op één lijn en verliep dit voorspoedig. Omdat er bij Arvalis met diverse disciplines gewerkt wordt, kon Jan het hele pakket voor mij regelen, wat mij weer een hele hoop bel- en regelwerk scheelde. Ik heb voor dit project denk ik wel 1000 uur gebeld om de gewenste knowhow te verzamelen. Maar we zijn super trots op het uiteindelijke resultaat.”

De schietbioscoop, de 100 meter baan en de winkel van Michel en Silvie is gevestigd aan de Zandterweg 6 te Lottum. De schietbioscoop is geschikt voor individuen en groepen die hun schietkunsten willen oefenen. Daarnaast is het ook mogelijk om arrangementen af te nemen. Voor meer informatie ga naar www.wapenmakerij.nlOver Wapenmakerij Hendrix

Van Kaldenbroek in Lottum naar de kunstmest- en kolenopslagloods van Saweco. De familie Hendrix heeft binnen de grenzen van Lottum een hele weg afgelegd, maar de ambitie was altijd hetzelfde: de mooiste en beste wapens maken en verkopen. Tegenwoordig staat Michel Hendrix samen met zijn partner Silvie achter het stuur van de onderneming. Maar de liefde voor wapens begon al bij zijn vader. Die begon in de jaren tachtig, na gestopt te zijn met de champignonkwekerij, met een winkel in wapens, munitie en andere jachtbenodigdheden. Omdat er bestemmingsplan-technisch wat moeilijkheden waren op deze locatie, besloten ze het bedrijf in 2000 te verplaatsen naar de locatie aan de Zandterweg in Lottum. De Boerenbondwinkel aldaar werd omgebouwd tot woonhuis, winkel en opslag/werkplaats. De kunstmest- en kolenopslagloods bleef onaangeroerd.

Om klanten de mogelijkheid te geven om de wapens ook te testen en richtkijkers af te stellen, werd in 2008 een 100 meterbaan naast de locatie gerealiseerd. Deze moest 1 meter de grond in zakken om het aanzicht van het kapelletje waaraan het grensde, niet te verstoren.

In 2014 besloten Michel en Silvie dat de tijd rijp was om ook de oude kunstmest- en kolenopslagloods aan te pakken. Hierin realiseerden ze in 2016 een schietbioscoop om jagers de gelegenheid te bieden om te oefenen in het schieten met echte scherpe munitie en geweren op bewegend wild. En ook groepen kunnen hier een dagje Fun Shooten, in combinatie met een hapje en drankje in de ontvangstruimte van hout dat uit Amerika geïmporteerd is.


Specialisten