Op wereldschaal vinden tal van conflicten plaats, en de manieren waarop deze zich manifesteren, bereiken ons via verschillende kanalen.
Van oorlogen tussen landen die zich met hevigheid voltrekken tot handelsconflicten door het optrekken van tariefmuren, en grensconflicten waarbij grondgebieden onderwerp van strijd zijn. Sommige conflicten ontstaan uit botsingen tussen waarden en normen van bevolkingsgroepen of landen, waarbij deze soms met voeten worden getreden of zelfs actief worden bestreden.
Bij het analyseren van conflicten in mijn eigen mediationpraktijk door de jaren heen, zie ik opvallende parallellen met grootschalige conflicten. Wat eveneens opvalt, is de manier waarop conflicten worden beëindigd of opnieuw kunnen oplaaien. Daarbij is de kwaliteit van de gekozen oplossing cruciaal. Mijn ervaring leert dat oplossingen die voortkomen uit langdurige, goed doordachte onderhandelingen het meest duurzaam zijn. De sleutel ligt in het begrijpen van de eigenlijke wensen, het inleven in de beweegredenen van de ander en het herleiden van gedrag tot zijn oorsprong.
Zo bezien lijken conflicten, groot of klein, weinig van elkaar te verschillen. Misschien heb je daar een andere kijk op?