Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
07 juli 2020

Druk en dreiging en hoe ga je ermee om?

Bij Arvalis zijn twee registermediators actief met veel ervaring in de agrarische sector. Eén van hen, Thijs Tacken, legt uit waarom het belangrijk is om in conflicten eerst emoties te uiten.

Mensen vertonen allemaal eenzelfde type lichamelijke reactie als ze geconfronteerd worden met een fysieke of psychische bedreiging. Met andere woorden wanneer ze angst ervaren.

Bij de primitieve mens ging dit meestal gepaarde met reëel levensgevaar, bijvoorbeeld als deze oog in oog kwam te staan met een beer. Tegenwoordig gaan we veel meer gebukt onder de last van emotioneel–ingrijpende levensgebeurtenissen. Denk aan het verlies van een bedrijf of baan of krenking van het gevoel van eigenwaarde. Ook worden we opgezadeld met steeds terugkerende psychische spanningen en irritaties. Onze hersenen nemen dit soort van ‘bedreigingen’ even serieus als die confrontatie met een beer en ze reageren er op eenzelfde manier op; het lichaam wordt aangezet om te vechten of te vluchten. Als de situatie wordt ingeschat als bedreigend met kans om te verliezen, dan zal de vluchtreactie het meest geëigend zijn. Als de inschatting meer naar een overwinning neigt, wordt er gevochten.

Hoewel ons lichaam erg prehistorisch reageert op bedreigingen, zijn er veel individuele verschillen te zien in de stressrespons. Stresserende situaties worden gekenmerkt door onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid. Het niet kunnen beïnvloeden van een situatie roept diverse negatieve gevoelens op zoals frustratie, ongenoegen en ergernis.

Ervaring leert dat een geuite emotie een zakkende emotie is. Is de emotie gezakt, pas dan kom je weer toe aan sturing en kun je zelf bewust richting geven aan je gedrag. Blijf je echter emotioneel dan vertoon je inadequaat gedrag.

Vecht en vluchtreacties zijn in het algemeen niet geschikt om doelen mee te bereiken. Voor sturing moet je kunnen nadenken en dat doe je niet met het deel van de hersenen – het zogenaamde limbische brein – waar de vecht- en vluchtreacties worden geactiveerd.
Nadenken over ons doel en het bijpassend gedrag en handelen doen we met hulp van een ander deel van de hersenen, de cortex.

Het doel en het effect van coaching (bij het zoeken naar een richting) of mediation (bij het vinden van een oplossing in een conflict) is dat emoties kunnen worden geuit, dat het limbische systeem in de hersenen daardoor minder (over)actief wordt, en dat we weer helder kunnen nadenken over de richting die gekozen moet worden.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten