Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
02 september 2020

Gezocht: melkveebedrijven met klimaatambities

In het Netwerk Praktijkbedrijven gaan 30 melkveebedrijven de komende vier jaar aantonen dat ammoniak- en methaanemissies tegelijkertijd reduceerbaar zijn. Aanmelden kan t/m 13 september.

Doe mee aan een integrale aanpak van ammoniak en methaan in de melkveehouderij!
In 2030 dienen in de melkveehouderij de ammoniakemissies en methaanemissie fors gereduceerd te zijn. Alleen hoe haalbaar is dat in de gangbare praktijk van alledag?

In het Netwerk Praktijkbedrijven gaan 30 melkveebedrijven de komende vier jaar aantonen dat ammoniak- en methaanemissies tegelijkertijd reduceerbaar zijn door praktijkonderzoek en integrale aanpak. Inschrijving is mogelijk van 27 augustus tot en met 13 september 2020.

Wat gaan we doen?
30 melkveebedrijven in heel Nederland gaan binnen het Netwerk Praktijkbedrijven samen met het projectteam aantonen dat ammoniak- en methaanemissies tegelijkertijd reduceerbaar zijn. Het praktijkonderzoek met een integrale blik moet maatregelen opleveren die beide emissies tegelijkertijd reduceren, geen negatief effect hebben op onder meer diergezondheid, dierenwelzijn en weidegang, onderbouwd zijn en aansluiten bij de bedrijfspraktijk. Maatwerk op bedrijfsniveau staat voorop, want niet iedere melkveehouder, bedrijf of koe is immers gelijk.

Deelnemers laten daarbij aan collega-melkveehouders, loonwerkers en adviseurs zien wat haalbaar is op hun bedrijf én hoe zij dit aanpakken. Er wordt gebruik gemaakt van eerder onderzoek maar ook van gezamenlijk op te bouwen nieuwe kennis en inzichten. Voer- en diermanagementmaatregelen zijn hierbij belangrijk, maar ook de stal, mestopslag en veldmaatregelen komen aan de orde.

Waarom meedoen?
Als deelnemer van het project:

  • draag je al doende – door praktijkonderzoek – zelf bij aan nieuw inzichten, voor jezelf en voor de sector;
  • krijg je intensieve begeleiding van experts;
  • vorm je een inspiratiebron voor collega’s, sector, erfbetreders en loonwerkers;
  • en realiseer je concreet resultaat bij het reduceren van zowel ammoniak- als methaanemissies.

Maar ook:

  • doe je nieuwe kennis en praktische handvatten op over hoe het werkt met ammoniak en methaan, speciaal op jouw bedrijf;
  • trek je op met collega-veehouders uit heel Nederland, toponderzoekers en netwerkbegeleiders;
  • ben je een van de eersten die met nieuwe managementtools aan de slag gaat;
  • leer je meer over het presenteren van jezelf en je bedrijf, in een bij jou passende vorm.

Kortom, als deelnemer van het project draag jij eraan bij dat jij, en dus de melkveehouderij, in 2024 flink op weg bent naar de klimaat- en stikstofdoelstellingen van 2030!

Aanmelden
Meer weten? Ga naar www.integraalaanpakken.nl voor de brochure en het aanmeldformulier. Inschrijving is mogelijk tot en met 13 september 2020.

Partners en financiering
Het project ‘Netwerk Praktijkbedrijven’ is een initiatief van LTO Noord, Wageningen Livestock Research en het ministerie van LNV. Het project maakt deel uit van het programma Integrale aanpak methaan en ammoniak met ook onderzoeksprojecten. Het project wordt door LNV gefinancierd met de klimaatgelden. Bij de diverse projecten zijn eveneens LLTB en ZLTO betrokken en Arvalis in de uitvoering.

Vragen?

Zoeken naar een andere specialist

Vragen over het aanvragen van vergunningen? Bel me! Eric Zegers, Adviseur
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten