Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
27 augustus 2020

Huisvesting ruiters, grooms en stagiairs op paardenhouderijen

De hippische sector ontwikkelt zich de laatste jaren sterk in Zuid-Nederland. Al deze paarden moeten getraind en verzorgd worden. Maar mogen die ruiters en grooms wel op een locatie gehuisvest worden?

De hippische sector ontwikkelt zich de laatste jaren sterk in zowel de provincies Limburg als Brabant. Bij Arvalis merken we dit ook. De zuidelijke provincies zijn in trekt bij de paardensport door de mogelijkheden, de infrastructuur en de ligging. Denk hierbij aan het Equestrian Centre de Peelbergen in Kronenberg, een moderne hippische accommodatie waar internationale wedstrijden gereden worden en andere hippische evenementen worden georganiseerd. Rondom het Equestrian Centre de Peelbergen ligt een gebied wat bestemd is voor de ontwikkeling van de hippische sector, ook wel bekend als de hippische zone ‘Grandorse’.

Arvalis is de laatste jaren meermaals betrokken geweest bij de realisatie van nieuwe paardenhouderijen. Deze paardenhouderijen zijn meestal gericht op het fokken, stallen, africhten en trainen van paarden en dan met name voor de springsport. De bedrijfsvoering van deze gespecialiseerde bedrijven, waarbij jaarrond paarden moeten worden getraind en verzorgd, maakt het in veel gevallen noodzakelijk om ruiters en de grooms voor bepaalde periodes te huisvesten op het bedrijf. Daarnaast zijn de werkdagen binnen de paardenhouderij lang en heb je te maken met onregelmatige werktijden. Faciliteiten om ruiters, grooms en stagiairs op de locatie onder te kunnen brengen, zijn dan vaak een vereiste bij de ontwikkeling van een paardenhouderij.

Op een paardenhouderij is het fokken, stallen, trainen en africhten van paarden vanzelfsprekend toegestaan, maar geldt dit ook voor het huisvesten van ruiters, grooms en stagiairs? Het antwoord hierop is niet zo eenduidig. Voor iedere locatie, bestemming en gemeente gelden andere voorwaarden. Als Arvalis kijken we dan ook per locatie of het toegestaan is om hier te huisvesten. In veel bestemmingsplannen ontbreekt het aan een regeling voor het specifiek huisvesten van ruiters, grooms of stagiairs. Is er wel iets geregeld binnen een bestemmingsplan dan worden er vaak eisen gesteld. Dit kan zijn dat er een eis aan het maximum aantal te huisvesten ruiters, grooms of stagiairs opgenomen is. Er zal gehuisvest moeten worden in bestaande bebouwing en er dient voldoende parkeergelegenheid te zijn. Dit zijn enkel de eisen die gesteld kunnen worden. Zo heeft de gemeente Peel en Maas onlangs beleidsregels opgesteld wat de mogelijkheid bied tot het huisvesten op bestaande locaties. Het hangt dus altijd af van een bestemmingsplan of huisvesting is toegestaan op een locatie.

Wat kan Arvalis in dat geval voor de paardensport betekenen? Indien de wens bestaat om te gaan huisvesten op een locatie of als dit al (zonder toestemming) gebeurt, zullen we de opdrachtgever begeleiden in de procedure. Wij bekijken wat de mogelijkheden zijn en rollen conform deze mogelijkheden een stappenplan uit met als einddoel de realisatie of wellicht de legalisatie van de huisvesting.

Er worden niet alleen vanuit een bestemmingsplan eisen gesteld aan huisvesting maar ook vanuit het bouwbesluit. Bij het ontwerp van de huisvesting (veelal appartementen en studio’s) zullen wij in het ontwerp rekening houden met het bouwbesluit. Denk hierbij aan daglicht, ventilatie en brandveiligheid. Daarnaast spelen de wensen van de opdrachtgever vanzelfsprekend een grote rol in het ontwerp.

Een ander aandachtspunt is de milieu activiteit. Het overgrote deel van de paardenhouderijen valt onder het zo genoemde activiteitenbesluit. Door de wijziging van de inrichting, zal er ook een nieuwe melding activiteitenbesluit gedaan moeten worden. Daarnaast zal er in veel gevallen een vergunning brandveilig gebruik evenals een exploitatievergunning noodzakelijk zijn. Dit zijn enkele aspecten die aan bod komen bij de realisatie van huisvesting voor ruiters, grooms of stagiairs.

Bent u voornemens om te gaan huisvesten op uw locatie en bent u benieuwd wat wij daarin kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Voorkom probleem achteraf door zaken tijdig vooraf te regelen.

Vragen?

Zoeken naar een andere specialist

Vragen over het aanvragen van vergunningen? Bel me! Eric Zegers, Adviseur
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten