Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
24 maart 2021

Interim Omgevingsverordening Noord-Brabant

Eind vorig jaar is in Noord-Brabant de Interim Omgevingsverordening (IOV) gewijzigd. Eric Zegers van ROBA Advies benoemt een aantal belangrijke aandachtspunten als gevolg van de wijziging.

In de Interim Omgevingsverordening (IOV) zijn onder andere de ammoniakemissie-eisen voor stalsystemen vastgelegd in het kader van het Brabantse Transitiebeleid. Hieronder enkele aandachtspunten als gevolg van de wijziging:

Ingangsdatum
De datum waarop uw stallen aan de nieuwe emissie-eisen moeten voldoen is verschoven naar 1 januari 2024 (dit was 1 januari 2022). Er geldt nog steeds een overgangstermijn voor rundveestallen van 20 jaar en voor overige stallen van 15 jaar. Dat wil zeggen: als bijvoorbeeld uw varkensstal op 1 januari 2024 jonger dan 15 jaar is, dan hoeft u pas aan de nieuwe eisen te voldoen op het moment dat uw stal 15 jaar oud is.

Emissie-eisen op locatieniveau
De nieuwe emissie-eisen gelden niet meer per stal, maar op bedrijfslocatieniveau. Heeft u meerdere categorieën dieren of meerdere stallen/staldelen, dan kunt u voor de ene diercategorie en/of stal(deel) een strengere emissie-eis aanhouden, zodat u voor een andere categorie mogelijk uw huidige stal kunt behouden. Bijvoorbeeld: in 2024 geldt een emissiefactor van 7 voor koeien en 2,5 voor jongvee. Door voor de koeien een systeem met een strengere emissie-eis factor 6 te kiezen, kunt u het jongvee mogelijk traditioneel blijven houden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het aantal dieren per systeem.

Eisen op moment van aanvraag
Doet u een aanvraag vóór 1 januari 2023, dan wordt deze getoetst aan de dan geldende eisen en niet aan de eisen geldend op het moment van vergunnen, zoals gebruikelijk. Ondernemers die de keuze maken na 1 januari 2023 een aanvraag in te dienen, nemen een risico dat besluitvorming niet vóór 1 januari 2024 plaatsvindt, bijvoorbeeld doordat de aanvraag incompleet is of doordat zij de aanvraag pas op het allerlaatste moment indienen. Voor gevallen waarbij besluitvorming na 1 januari 2024 plaatsvindt, gelden strengere emissie eisen.

Voorbeeld: Een melkrundveehouder die de koeien permanent wil opstallen kan tot 31-12-2023 een aanvraag indienen waarbij de koeien op een stalsysteem gehuisvest worden met een ammoniakemissie van maximaal 7,0 kg. Indien deze aanvraag vóór 1 januari 2023 wordt ingediend dan blijft de norm 7,0 kg. Ook al zou de vergunning pas na 1 januari 2024 worden verleend.

Indien de aanvraag ná 1 januari 2023 wordt ingediend en de vergunning wordt pas na 1 januari 2024 verleend, dan geldt een norm van 5,0 kg. Stalsystemen voor open stallen die voldoen aan de norm van 5,0 kg zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Een oplossing kan dan zijn om te gaan beweiden en een stalsysteem toe te passen met een maximale norm van 6,0 kg.

Stoppersregeling
Voor bedrijven die overwegen over een aantal jaren te gaan stoppen komt er waarschijnlijk een mogelijkheid om emissiereductie te realiseren door het houden van minder dieren. De exacte voorwaarden die gesteld gaan worden zijn nu nog niet bekend.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Eric Zegers via 06-30862709 of ezegers@roba-advies.nl

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten