Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
03 mei 2023

LVB en LVB+-regelingen goedgekeurd

2 mei maakt de Europese Commissie bekend dat zij de twee landelijke beëindigingsregelingen voor de veehouderij in Nederland heeft goedgekeurd. Veehouders kunnen op basis van vrijwilligheid deelnemen.

Veehouders die in aanmerking komen, kunnen er op basis van vrijwilligheid voor kiezen om hun bedrijf via deze regelingen te beëindigen. Wat de regelingen precies inhouden en wie in aanmerking komt, legt Arvalis-adviseur Ben Spreeuwenberg uit in dit artikel.

LBV+ en LBV
De LBV+ is een eenmalige, vrijwillige beëindigingsregeling die specifiek wordt ingericht voor piekbelasters. Dit zijn de 3.000 veehouderijlocaties die de meeste stikstofneerslag op Natura2000-gebieden veroorzaken. De regeling wordt opengesteld voor melkvee-, varkens-, pluimvee- en kalverhouderijen. Het Rijk werkt aan een rekentool waarmee ondernemers zelf kunnen zien of zij boven een drempelwaarde uitkomen en of zij in aanmerking komen voor de LBV+. Onder de LBV+-regeling krijgen veehouders 120% van de gecorrigeerde vervangingswaarde van stallen en een marktconforme vergoeding voor productierechten uitgekeerd. Voor deze regeling stelt het kabinet 975 miljoen euro beschikbaar.

De LBV wordt opengesteld voor melkvee-, varkens- en pluimveehouderijen die geen piekbelaster zijn, maar wel graag willen stoppen. Deze regeling keert 100% van de gecorrigeerde vervangingswaarde uit. Hiervoor stelt het kabinet 500 miljoen euro beschikbaar. In tegenstelling tot de LBV+, wordt deze regeling niet opengezet voor kalverhouders.

Om te zorgen dat de regelingen ook effect hebben, geldt er voor beide regelingen een doorstartverbod. Dit betekent dat een stopper geen veehouderij meer mag starten op een andere locatie binnen de Europese Unie. Ook diegene die de locatie opkoopt van de deelnemer aan de regeling, mag daar geen veehouderij-activiteit starten.

Wie voor welke regeling in aanmerking komt, is nog niet bekend. De regering ontwikkelt hiervoor een website. Aan de hand van een drempelwaarde voor stikstof kan een bedrijf zien waar het voor in aanmerking komt. Dit is ook afhankelijk van de bedrijfslocatie en de omgeving.

Openstellingsdatum
Openstelling van beide regelingen is voorzien op 1 juli dit jaar. Op korte termijn zullen de twee beëindigingsregelingen eerst worden vastgesteld door de minister voor Natuur en Stikstof, waarna ze deze maand nog worden gepubliceerd. Ook komt dan de tool online beschikbaar waarmee ondernemers kunnen nagaan of ze met hun bedrijfslocatie onder de doelgroep van de piekbelastersaanpak vallen.

Arvalis heeft een eigen rekenmodel ontwikkeld aan de hand waarvan bepaald kan worden of ondernemers in aanmerking komen voor de LBV+ regeling. Bent u benieuwd of u aan de voorwaarden voldoet en wat de financiële consequenties van deelname  zijn? Neem dan contact op met uw eigen Arvalis-adviseur of vul onderstaande contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Contact

 

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten