Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
24 september 2020

Extern salderen nu ook in Brabant toegestaan

Met ingang van 15 september is het extern salderen van stikstof tussen veehouderijen maar ook met andere sectoren mogelijk in Brabant. John Marcellis legt de spelregels uit.

“Voor een bedrijfsuitbreiding, de aanleg van een weg of het starten van een andere activiteit die stikstofuitstoot veroorzaakt, is een natuurvergunning nodig,” vertelt John Marcellis, adviseur bij het dochterbedrijf van Arvalis, ROBA Advies. “Met het wegvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is het veel moeilijker geworden die vergunning te krijgen, omdat de initiatiefnemer ervoor moet zorgen dat de stikstofuitstoot in totaal niet omhoog gaat.”

Extern salderen geeft ondernemers de mogelijkheid om, door het overnemen van stikstofruimte van een ander bedrijf, ruimte te creëren voor nieuwe economische of maatschappelijke activiteiten. Dit instrument is beschikbaar naast de ADC-toets (alleen bruikbaar in geval van groot maatschappelijk belang) en intern salderen (binnen het bedrijf stikstofruimte vrij maken met bijvoorbeeld emissiearme technieken). Bij extern salderen kan een initiatiefnemer maximaal 70% van de overgenomen stikstofruimte inzetten voor nieuwe activiteiten; 30% komt ten goede aan de natuur.

Daarnaast is ook verleasen – het tijdelijk uitlenen van stikstofruimte – nu mogelijk. Marcellis: “Verleasen betekent dat een ondernemer een deel van zijn niet-benutte stikstofruimte in zijn vergunning op tijdelijke basis beschikbaar kan stellen aan een andere initiatiefnemer. Dit is met name belangrijk voor partijen die een tijdelijke stikstofuitstoot hebben, bijvoorbeeld bij de aanleg van windmolens of zonnepanelen.” Door stikstofruimte van een ander tijdelijk te leasen, kan een ondernemer deze (privaat, publiek) voor tijdelijke activiteiten gebruiken. Dit geldt alleen voor tijdelijke projecten met een maximale duur van 2-jaar. Bij een transactie mag 30% van de overgenomen stikstofruimte niet gebruikt worden. Deze komt echter niet te vervallen, maar zal na beëindiging van de lease termijn weer ter beschikking staan van de verleaser.

Om te voorkomen dat de agrarische sector ‘leeg loopt’, wordt het stikstofbeleid inzake extern salderen na een jaar geëvalueerd door de overheid.

De specialisten van Arvalis kunnen de benodigde AERIUS berekeningen en de vergunningaanvraag verzorgen. Tevens kan Arvalis bemiddelen in ammoniaktransacties. Neem hiervoor contact op met Nard Driessen via 06-48592874.

Vragen?

Zoeken naar een andere specialist

Vragen over het optimaliseren van bodembeheer? Bel me! Rolf van Dijck, Projectleider
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten