Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
20 december 2022

Nieuwe voorwaarden GLB, wat houdt dat in voor mij? (5/5)

1 januari gaat het nieuwe GLB in. Adviseur René Beek vertelt in dit laatste artikel uit de serie van 5 meer over de eco-activiteiten biologische bestrijding, vee-maatregelen & biologische landbouw.

In het eerste artikel van de reeks is stilgestaan bij de conditionaliteiten waaraan voldaan moet worden om deel te mogen nemen aan het nieuwe GLB. Ook zijn er al een aantal eco-activiteiten toegelicht in het tweede, derde & vierde artikel van deze reeks, zoals rustgewassen en kruidenrijke bufferstroken en niet-productief areaal. In dit artikel gaan we verder in op de eco-activiteiten biologische bestrijding, vee-maatregelen & biologische landbouw.

Teeltmaatregel biologische bestrijding
U teelt een gewas uit de gewassenlijst ‘biologische bestrijding’ als bedoeld in bijlage 1 van de Uitvoeringsregeling GLB 2023 (zie afbeelding hieronder). U doet op contractbasis aan biologische bestrijding met de steriele insectentechniek (SIT) voor de uienvlieg. Of u gebruikt de feromoonverwarring voor de fruitmot, pruimenmot, bessenglasvlinder, leverkleurige bladroller, grote appelbladroller of de heggebladroller.

In eerste instantie gold deze activiteit alleen voor uien en uiachtigen. Uiteindelijk is de lijst nog uitgebreid met o.a. prei, maar vooral boomgaardteelten zoals appels, bessen, kersen enz. Verwachting is dat deze in de toekomst verder uitgebreid wordt.

Houd er rekening mee dat wanneer u deze eco-regeling toepast, u dit ook moet kunnen aantonen middels het contract, de factuur en/of het betaalbewijs. Deze gegevens moet u dan ook minimaal 5 jaar in uw administratie bewaren.

Op het aankoopbewijs moet tevens: de naam van de teler van het gewas, de GPS-coördinaten van het perceel, indicatie van de oppervlakte waarop de biologische bestrijding is toegepast, leverancier, prijs & hoeveelheid geleverde middelen staan. Houd dit dus goed bij in uw administratie!

Vee-maatregelen (verlengde weidegang)
Onder de vee-maatregelen vallen twee eco-regelingen, namelijk ‘overdag weiden’ & ‘dag en nacht weiden’. Let op! Deze eco-regeling kan alleen worden toegepast op melkvee, dus niet bij vleesvee, zoogkoeien, schapen etc.

Overdag beweiding

  • De melkkoeien weiden elke dag, minimaal 6 uur in de periode 1 mei tot en met 30 september. De verplichting op weidegang in deze periode geldt niet op/wanneer:
    1) De verwachte THI (Temperature Humidity Index) 68 of meer bedraagt;
    2) Droge koeien, zieke koeien en koeien die onlangs hebben afgekalfd, tot maximaal 14 dagen na de afkalfdatum hoeven niet geweid te worden;
  • Wanneer er sprake is van vrije uitloop mag maximaal 25 procent van het melkvee in de stal aanwezig gedurende de uren dat er geweid wordt;
  • In een weidekalender moeten de dagen, uren en tijdstippen van beweiding genoteerd worden;
  • Ook hier geldt dat de administratie van het weiden minimaal 5 jaar bewaard moet worden.

Dag en nacht beweiden
Voor het ‘dag en nacht’ weiden gelden dezelfde regels als bij het overdag beweiden met alleen de wijziging dat de melkkoeien minimaal 16 uur per dag weiden in de periode 1 mei tot en met 30 september.

Deze activiteit geldt voor al uw grasland, dus ook het grasland waar niet op geweid wordt. Hittestress wordt aangeduid middels een zogenaamde verwachte THI van 68 of meer. De verwachte THI kan HIER worden opgezocht.

Duurzaam bedrijf (biologische productie)
Is het bedrijf helemaal Skal gecertificeerd of in omschakeling? Dan is het bedrijf vrijgesteld van de eco-activiteiten en heeft u sowieso recht op eco-premie goud. U geeft dan deze eco-activiteit op. Let op! U bent vrijgesteld van de Eco-regelingen niet van de Conditionaliteiten. Er moet dus evengoed worden voldaan aan de 4% niet productief, gewasroulatie etc.

Is niet uw hele bedrijf Skal-gecertificeerd? Dan wordt de eco-premie berekend zoals bij niet-biologische bedrijven. U doet op de niet-biologische percelen eco-activiteiten. Op uw biologische percelen kunt u ook andere activiteiten doen.

Wij hopen u middels deze reeks artikelen, enige ondersteuning te bieden in de zoektocht die het nieuwe GLB met zich mee brengt. Mocht u vragen hebben neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten